woensdag 12 september 2012

handleiding voor een gelukkig huwelijk met jezelf


Een poosje geleden kwam ik dit boekje tegen bij een boekenwinkeltje en een paar dagen later stond het in mijn boekenkast. Het boekje ziet er niet alleen heel schattig uit, de inhoud is ook super leuk. Dit trouwboekje staat namelijk vol wijsheden en kleine opdrachtjes. Barbara Sophia Tammes heeft al meer van dit soort leuke boeken op haar naam staan, maar dit boekje is gewoonweg fantastisch. Leuk als cadeautje voor vriendinnen, voor je moeder, voor je zus, of voor jezelf. ( het boekje kost 14,95)

Stukje uit het trouwboekje:

' Het is grappig, of misschien beter gezegd, frapant om te zien wat voor een bizarre liefdesrelatie je met jezelf kunt hebben. Hoe weinig tolerant, hoe weinig verdraagzaam en zo bozig. De hoge verwachtingen die je van jezelf kunt hebben, zonder al te veel geloof en zonder al te veel steun. Eigenlijk valt het je tegen als je niet meteen zonder vaak oefenen beroemd kunt worden met zingen. Of als je na een harde dag werken niet een fantastisch maal op tafel tovert. Of als je haar slecht zit. Van een ander zou je zoveel kritiek niet pikken.

Terwijl alle films de romantische ander-liefde ophemelen tot extatische hoogten, met als kers op de taart dan natuurlijk die ├╝ber bruiloft in slagroomwitte opgeklopte bruidsjurk, komt de zelf-liefde in dit vergelijk eruit als een droog volkorenbiscuitje.

We willen graag een liefde vinden om voor door het vuur te gaan. Als groots bewijs voor ons vermogen tot liefhebben. Maar eigenlijk hebben we die al gevonden. Die was er al die tijd al. Die staat met jouw voeten op de grond en de hemel reikt tot aan haar schouders en het zijn jouw vingers die ongeduldig op het tafeltje in de kroeg roffelen in afwachting tot hem of haar eindelijk een ziet staan en ziet zitten.

Probeer opnieuw of voor het eerst groots en meeslepend van jezelf te leren houden. En tegen alles ja te zeggen. Als je met een brandweerman of - vrouw trouwt, weet je ook dat je soms midden in de nacht wakker zal schrikken van een noodoproep. Als je met een boer of boerin trouwt, weet je ook dat vakanties lastiger te regelen zijn. En wat als je met jou trouwt, welke dingen horen daar dan onlosmakelijks bij? Wat zijn echt onhebbelijkheden van jou? En wil je ondanks alles toch voor jezelf door het vuur gaan? '
- Barbara Sophia Tammes-