Pagina's

dinsdag 10 juli 2012

Recept: Griekse salade met lamsgehaktballetjes

Een week geleden haalde ik uit het kookboek van Delicious dit heerlijke gerecht. Omdat het te lekker is om niet met jullie te delen; hier het recept!


Hoofdgerecht ( 4 personen)
Ingrediƫnten
-          80 ml olijfolie                                                                   2 el fijngehakte muntblaadjes
-          1 ui, fijngehakt                                                                 2 kroppen little gem, bladeren losgehaald
-          4 tenen knoflook, fijngehakt                                             2 geroosterde paprika’s
-          1 el gemalen komijnzaad                                                  1 kleine komkommer
-          1 tl paprikapoeder                                                           100 g gemengde gemarineerde olijven
-          500 g lamsgehakt
-          100 g vers broodkruim
-          1 ei, losgeklopt
-          280 g dikke Griekse yoghurt
-          Sap van 1 citroen
                                                                                                                                                             
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak al omscheppend 2-3 min. Tot de uit glazig is. Doe de knoflook, komijn en paprikapoeder erbij en bak alles 30 sec. tot het gaat geuren. Schud het uimengsel in een kom en laat afkoelen.

Voeg als het uitmengsel koud is het lamsgehakt, broodkruim en ei toe met royaal zout en peper en kneed alles goed door elkaar. Vorm er met natgemaakte vingers 20 walnootgrote balletjes van. Leg ze 30 min. In de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes in porties steeds in 3-4 min. Rondom bruin. Leg de balletjes op de bakplaat en laat ze in de oven in 6-8 min. Gaar worden.

Doe de yoghurt in een schaal met 2 eetlepels citroensap en 1 eetlepel fijngehakte munt. Voeg zout en peper naar smaak toe en roer alles tot een gladde saus. Verdeel de Sla, paprika, komkommer en olijven op een grote schaal of op aparte borden. Klop de overgebleven olijfolie en de overgebleven lepels citroensap en munt door elkaar. Breng de vinaigrette op smaak met zout en peper en sprenkel hem over de salade. Strooi de gehaktballetjes eroverheen, besprenkel met yoghurt en garneer met hele muntblaadjes.
Bereiden 30 min. / oven 8 min./ wachten 30 min.

Ik heb in plaats van gemengde sla, rucola gebruikt wat ook heerlijk smaakte. De geroosterde paprika’s kan je kant en klaar kopen, maar je kan ze ook heel makkelijk zelf maken. Ik heb op een grillplaat een beetje olijfolie gedaan en daar de paprika’s in reepjes 3-4 minuten op gerooste