Dit recept is afkomstig uit het kookboek: ‘ De smaak van
mijn herinnering – Tessa Kiros) een paar weken geleden maakt ik voor het eerst
Tava, een gerecht wat veel wordt gegeten op Cyprus. Het is heel simpel om klaar
te maken, zeker wanneer je het lamsvlees vervangt door kip. Omdat de
bereidingstijd een stuk langer wordt wanneer je lamsvlees gebruikt ( lees 2 uur in de oven) gebruikte ik kip en hoeft
dit gerecht maar 45-60 min. In de oven.
Hieronder het recept met lamsvlees:
Ingrediënten voor 6 personen:
-
2 rode uien, grof gehakt
-
1,2 kg aardappelen in grote blokjes gesneden
-
1 kg lamsvlees, in stukjes gesneden
-
4 eetlepels gehakte platte peterselie
-
3 volle theelepels komijnzaad
-
125 ml olijfolie
-
4 of 5 rijpe tomaten, in dikke plakken
-
50 g boter
Verwarm de oven voor op 180 graden ( stand 4). Doe de ui,
aardappelen en het lamsvlees in een braadpan van 5 liter of in een diepe
braadslee. Strooi er zout en peper overheen. Voeg de peterselie, de komijn en
de olijfolie toe en meng het geheel goed met je handen. Leg de tomatenplakken
er in één enkele leeg bovenop en strooi er wat zout over. Verdeel de boter in
stukjes over de bovenkant en schenk circa 1,25 deciliter water langs de randen
van de schaal. ( wanneer je dit gerecht met kip uitvoert, laat het water dan
weg)Dek de schaal af met folie en zet 2 uur in de oven, beweeg de schaal een
paar keer heen en weer, en lepel wat van het vocht over de bovenkant. Het
lamsvlees moet heel mals zijn, en de aardappelen goed gaar.
Verwijder de folie, verhoog de oventemperatuur tot 200
graden ( stand 6) en laat de schaal er nog zo’n 45 minuten in staan – keer
halverwege het lamsvlees-, of tot het vlees en de aardappelen een beetje bruin
zijn geworden en het vocht is ingekookt. Serveer warm of op kamertemperatuur.
Je hoeft er verder weinig bij te eten, misschien een salade of wat groenten.