zaterdag 12 januari 2013

Recept Tava

 

Dit recept is afkomstig uit het kookboek: ‘ De smaak van mijn herinnering – Tessa Kiros) een paar weken geleden maakt ik voor het eerst Tava, een gerecht wat veel wordt gegeten op Cyprus. Het is heel simpel om klaar te maken, zeker wanneer je het lamsvlees vervangt door kip. Omdat de bereidingstijd een stuk langer wordt wanneer je lamsvlees gebruikt ( lees  2 uur in de oven) gebruikte ik kip en hoeft dit gerecht maar 45-60 min. In de oven.

Hieronder het recept met lamsvlees:

Ingrediënten voor 6 personen:

-          2 rode uien, grof gehakt

-          1,2 kg aardappelen in grote blokjes gesneden

-          1 kg lamsvlees, in stukjes gesneden

-          4 eetlepels gehakte platte peterselie

-          3 volle theelepels komijnzaad

-          125 ml olijfolie

-          4 of 5 rijpe tomaten, in dikke plakken

-          50 g boter

Verwarm de oven voor op 180 graden ( stand 4). Doe de ui, aardappelen en het lamsvlees in een braadpan van 5 liter of in een diepe braadslee. Strooi er zout en peper overheen. Voeg de peterselie, de komijn en de olijfolie toe en meng het geheel goed met je handen. Leg de tomatenplakken er in één enkele leeg bovenop en strooi er wat zout over. Verdeel de boter in stukjes over de bovenkant en schenk circa 1,25 deciliter water langs de randen van de schaal. ( wanneer je dit gerecht met kip uitvoert, laat het water dan weg)Dek de schaal af met folie en zet 2 uur in de oven, beweeg de schaal een paar keer heen en weer, en lepel wat van het vocht over de bovenkant. Het lamsvlees moet heel mals zijn, en de aardappelen goed gaar.

Verwijder de folie, verhoog de oventemperatuur tot 200 graden ( stand 6) en laat de schaal er nog zo’n 45 minuten in staan – keer halverwege het lamsvlees-, of tot het vlees en de aardappelen een beetje bruin zijn geworden en het vocht is ingekookt. Serveer warm of op kamertemperatuur. Je hoeft er verder weinig bij te eten, misschien een salade of wat groenten.