Hoofdgerecht ( 4 personen)
Ingrediënten
-
80 ml olijfolie 2
el fijngehakte muntblaadjes
-
1 ui, fijngehakt 2
kroppen little gem, bladeren losgehaald
-
4 tenen knoflook, fijngehakt 2
geroosterde paprika’s
-
1 el gemalen komijnzaad 1 kleine komkommer
-
1 tl paprikapoeder 100 g
gemengde gemarineerde olijven
-
500 g lamsgehakt
-
100 g vers broodkruim
-
1 ei, losgeklopt
-
280 g dikke Griekse yoghurt
-
Sap van 1 citroen
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog
vuur. Voeg de ui toe en bak al omscheppend 2-3 min. Tot de uit glazig is. Doe
de knoflook, komijn en paprikapoeder erbij en bak alles 30 sec. tot het gaat
geuren. Schud het uimengsel in een kom en laat afkoelen.
Voeg als het uitmengsel koud is het lamsgehakt, broodkruim
en ei toe met royaal zout en peper en kneed alles goed door elkaar. Vorm er met
natgemaakte vingers 20 walnootgrote balletjes van. Leg ze 30 min. In de
koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit 1 eetlepel olie
in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes in porties
steeds in 3-4 min. Rondom bruin. Leg de balletjes op de bakplaat en laat ze in
de oven in 6-8 min. Gaar worden.
Doe de yoghurt in een schaal met 2 eetlepels citroensap en 1
eetlepel fijngehakte munt. Voeg zout en peper naar smaak toe en roer alles tot
een gladde saus. Verdeel de Sla, paprika, komkommer en olijven op een grote
schaal of op aparte borden. Klop de overgebleven olijfolie en de overgebleven
lepels citroensap en munt door elkaar. Breng de vinaigrette op smaak met zout
en peper en sprenkel hem over de salade. Strooi de gehaktballetjes eroverheen,
besprenkel met yoghurt en garneer met hele muntblaadjes.
Bereiden 30 min. / oven 8 min./ wachten 30 min.